Zacal som sa zacitavat do Hellblazera. Zatial mam za sebou 4 knihy plus nejake zosity tak sa budem snazit zhrnut moje doterajsie dojmy. Hned na uvod chcem povedat asi tolko ze najprv som daco cital v Crew, potom som videl film ktorý sa mi pacil aj ked hlavny hrdina filmu nemal s tym komiksovým moc spolocne - uz len to ze povodny John Constantine (rhymes with 9 tj. ziadny teeeen) je niekedy hodne velky hajzel a kadeco len nie kladna postava. Nu a potom som kedysi davno cital nejake .cbr-ká, ale citat komix na pc je o hubu. Ku kniham som sa dostal az prednedavnom (all hail the bookdepository)
Imaginary Sins obsahuje prvych 9 zositov Hellblazera od Jamieho Delana. A pravdu povedat nebol som z toho moc nadsený. Na komixe je hodne vidno jeho vek - 1987. Kresba je na dnesne pomery ale aj na vtedajsie velmi biedna a coloring rovnako. Avsak, Delano vie navodit slusnu atmosferu ked sa snazi a pokym nezacne sklzavat do politiky. Vtedy to ide riadne z kopca. Tretia issue je dokonca isty druh alegorie na nastup Thatcherismu v UK - John bojuje proti demonom vydávajúcich sa za konzervatívcov. Nevedel som ci sa mam smiat alebo plakat. Prve dve issue su klasicky Hellblazer - John sa snazí dostat na zub démonovi ktorý rozožiera ludí zvnútra, imo asi najlepsie zosity tohto paperbacku. Najdeme tu este uchylneho vraha (velmi dobra vec), reminiscenciu a vycitky z Vietnamu (bieda a nuda), zase celkom slusnu nahancku s demonom a Johnove spomienky na detstsvo a psychiatricku liecebnu a na zaver sa objavi aj Swamp Thing (kde sa povodne zjavil John Constantine ako prvy krat) len preto aby si z neho v podstate mohol John ubalit cigaretu

. Keby som to mal tak nejako zhrnut tak na knihe sa seriozne podpisal vek a prevarenost Constantinovej postavy - tj. uz som o nom mal utvorenu istu predstavu ked som to zacinal citat preto by par veci nesedelo, kedze jeho postava sa v podstate este len zacinala formovat. Ako prvy paperback by som si tentokrat precital radsej nieco ine.
The Family Man sa skladá zo zositov 23-24 a 28-33. A podla mna je neporovnatelne lepsí ako Imaginary Sins. Prva issue je zase isty druh alegorie, tentokrat na fiktívne postavy alá Šerlok Holms. O tom kam odchádzajú a o tom ze hranica medzi realitou a fikciou vie byt hodne tenká. Potom sa rozbehne hlavná linia celej zbierky ktorá je perfektná! John Constantine versus Family Man (paralela so Sandmanom:Dolls House). Skvelý, temný thriller ktorý sledujeme striedavo z pozície Constantine-a a zároven aj Family Man-a. Dalsia issue nepriamo navazuje na tento arch s Family Manom, je snad este lepsia a povedzme ze sa zaoberá duchom (nemozem povedat viac inak by som seriozne spoileroval). Zbierka je zakoncena dvoma one-shotmi, kde v jednom John bojuje proti posadnutém psovi (no comment) a druhý je zase ponatí tak abstraktnejšie a točí sa okolo miesta jednotlivca vo svete. Ked to mam nejako zhrnut tak Family Man je zatial najlepsi Hellblazer co som cital - miestami je tu vidno vek (rovnako ako pri Imaginary Sins) ale je tu pestrejsia paleta maliarov a postava Johna uz presla istým vyvojom a posobi omnoho uveritelnejsie.